Η ιδέα για τον κόσμο με ενσυναίσθηση γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2020. Πίσω από την ιδέα αυτή βρίσκεται μια ανάγκη. Η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη του σχετίζεσθαι. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, «ο άνθρωπος είναι φύσει ζώον κοινωνικόν», ωστόσο μερικές φορές, δυσκολευόμαστε να σχετιστούμε με τους άλλους ανθρώπους με έναν τρόπο που θα ενισχύει το δεσμό μεταξύ μας.
Ο «Κόσμος με ενσυναίσθηση» έρχεται να δώσει χώρο σε όλα αυτά που θα θέλαμε να πούμε αλλά τα θεωρούμε δύσκολα. Σε όλα αυτά που δεν ξέρουμε αν χωράνε στις σχέσεις μας με τους άλλους. Σε όλα αυτά που δεν εννοούνται εάν δεν έχουν ειπωθεί.
Έτσι δημιουργήσαμε τις «κάρτες ενσυναίσθησης» που έχουν στόχo να γίνουν οι ειλικρινείς, γνήσιες και αυθεντικές ανταποκρίσεις μας προς τους σημαντικούς μας ανθρώπους. Ενίοτε με χιούμορ, αλλά με πολλή καρδιά, σχεδιάσαμε τις κάρτες που βάζουν λέξεις στις στιγμές που δεν έχουμε λόγια να πούμε. Και γιατί να γίνει αυτό; Γιατί όσο οι σχέσεις μπορούν να μας προκαλέσουν πόνο, οι σχέσεις είναι αυτές που θα μας ανακουφίσουν από αυτόν.
Η ενσυναίσθηση ως δεξιότητα και ως αρετή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να αφουγκραστούμε τον κόσμο των άλλων, δίχως κριτική, με βαθιά αποδοχή και κατανόηση και θα μας διευκολύνει να συνδεθούμε με τρόπο που θα μας ζεσταίνει τις καρδιές.
Ονειρευόμαστε έναν κόσμο με ενσυναίσθηση, έχοντας βαθιά πίστη πως η ενσυναίσθηση μπορεί να θεραπεύσει τον κόσμο.
Ο Βασίλης Κιοσσές, εμπνευστής και δημιουργός του “World of Empathy” είναι ψυχοθεραπευτής και ιατρικός εκπαιδευτής (και δεν θέλει να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο). Στο βιογραφικό του θα δείτε σπουδές στην Ψυχολογία και την Προσωποκεντρική συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία, είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ έχει εκπαιδευτεί στη ΛΟΑΤΚΙ+ ψυχοθεραπεία. Θα έλεγε κανείς πως το χόμπι του είναι να παίρνει πτυχία, αλλά όσοι τον ξέρουν γνωρίζουν πόσο εύκολα πνίγεται σε μια κουταλιά νερό.
Το 2019 απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας για το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!», μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση που δημιούργησε.
Το βασικό ερέθισμα για τη δημιουργία του “World of Empathy” το πήρε από την εμπνευσμένη Emily McDowell, συγγραφέα και γραφίστρια και τη δουλειά που η ίδια κάνει με το μοίρασμα του μηνύματος της ενσυναίσθησης.
vasilis.kiosses@gmail.com
Η Χρύσα Λιαγουροπούλου είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το εικαστικό και γραφιστικό κομμάτι του “World of Empathy”. Η εμπειρία της στο χώρο του marketing είναι διπλάσια από την εμπειρία της στη θέση της μαμάς. Ο Γιάννης και ο Ανδρέας την έχουν προσλάβει σε θέση πλήρους και αποκλειστικής, 24ωρης απασχόλησης.
Εκτός από τις σπουδές στο marketing και τις δημόσιες σχέσεις και την 17ετή εμπειρία της στο χώρο, το βασικό της ταλέντο είναι να της λες μπερδεμένες πληροφορίες κι εκείνη να τις μετατρέπει σε υπέροχα γραφιστικά σχέδια, χωρίς να ζητά διευκρινίσεις. Εκεί που της λείπει ταλέντο είναι ο νυχτερινός ύπνος, οπότε μην την ρωτήσετε εάν κοιμήθηκε καλά.
@creative_lovegr